Neurologia este ramura medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului nervos central (creier, maduva spinarii) si a celui periferic (radacini nervoase, plexuri, nervi periferici).

Principalele afectiuni pentru care pacientii se adreseaza unui medic neurolog sunt:

Accidentul vascular cerebral (AVC)
Epilepsia
Scleroza multipla
Boala Parkinson
Dementa
Tumorile cerebrale
Durerea de cap
Tulburarile de somn
Radiculopatia
Polineuropatia
Miastenia gravis

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand circulatia sanguina a creierului este intrerupta brusc prin blocarea sau ocluzarea unui vas (AVC ischemic) sau prin ruperea unui vas (AVC hemoragic). Reprezinta a treia cauza de morbiditate si mortalitate. Efectul depinde de zona afectata, de la deficite neurologie minime la piederea unor functii importante (paralizie, incapacitatea de a vorbi) sau chiar deces.

Cum recunoasteti simptomele unui accident vascular cerebral?

Exista un mod simplu pentru a tine minte semnele unui AVC: cuvantul FAST

  • F (face=fata) – observati daca fata pacientului este asimetrica
  • A (arms=brate) – rugati pacientul sa ridice bratele si observati daca unul e mai jos decat celalat
  • S (speech=vorbire) – intrebati pacientul ceva si observati daca are are probleme de intelegere sau vorbeste cu dificultate
  • T (time=timp) –sunati la numarul de urgenta
Tratamentul depinde de tipul de accident vascular. Accidentele vasculare ischemice sunt tratate cu medicatie care inlatura trombul din vas si medicatie care previne noi accidente vasculare. Accidentele vasculare hemoragice sunt tratate prin mijloace ce reduc leziunea cauzata de efectul de masa al sangerarii, intreruperea medicatiei ce creste hemoragia, interventie chirurgicala pentru a stopa sangerarea (nu este intotdeauna posibil)

Multe AVC pot fi prevenite, dar nu toate. Urmatoarele masuri scad considerabil sansa unui AVC: renuntarea la fumat, exercitiu fizic regulat pentru cel putin 30 minute (in limita tolerabilitatii si daca nu sunt contraindicatii), 5 zile / pe saptamana; scadere in greutate, daca sunteti supraponderal; dieta bogata in fruncte, legume si peste, evitarea dulciurilor, carnii grase si a fainoaselor rafinate; scaderea consumului de sare; limitarea cantitatii de alcool; respectarea schemei terapeutice indicate de medicul curant: antihipertensive, medicamente ce scad colesterolul, medicatia antiagreganta, antidiabetice daca e cazul.

Epilepsia este o boala neurologica cronica frecventa, caracterizata prin crize epileptice recurente, datorita unei activitati neuronale anormale, spontane. Poate debuta la orice varsta. Exista mai multe tipuri de crize, unele cu simprome motorii, senzitive sau chiar psihice. Testele cuprind elecroencefalograma si rezonanta magnetica. Tratamentul cuprinde medicatie antiepileptica, interventie neurochirurgicala sau stimulare vagala.

Scleroza multipla este o afectiune cronica a sistemului nervos central caracterizata prin prin episoade de inflamatie si demielinizare focala cu localizari multiple. Este cea mai frecventa afectiune neurologica a adultului tanar. Apare cand sistemul imunitar al organismului ataca celulele nervoase si conexiunile lor in creier si maduva.

Simptomele sunt foarte variate, cele mai frecvente fiind: amorteli, furnicaturi, scaderea fortei musculare, tulburare de vederea, dureri oculare, afectare miscarilor globilor oculari, senzatia de dechilibru, vertij, probleme de mers, sensibilitate la caldura, tulburare de concentrare.

Exista mai multe forme de scleroza multipla: recurent remisiva, primar progresiva, secundar progresiva, progresiva cu recaderi. Investigatiile paraclinice cuprind rezonanta magnetica, potentiale evocate, analiza lichidului cefalorahidian. Tratamentul cuprinde tratamentul puseului cu doze mari de cortizon, tratamentul ce modifica boala (imunomodulatoare) si simptomatic (pentru durere, spasticitate, oboseala).

Boala Parkinson – este o boala a creierului ce afecteaza miscarea, se inrautateste progresiv si afecteaza si alte functii cerebrale, cum ar fi invatarea sau memoria. Simptomele sunt: tremorul, lentoarea in miscare, rigiditatea, afectarea echilibrului. Nu exista un test specific, diagnosticul se face clinic. Exista mai multe medicamente care imbunatatesc simptomele, dar din pacate nu vindeca boala.

Dementa reprezinta un termen general pentru un grup de boli cerebrale care cauzeaza tulburari de memorie si dificultati in gandire. Simptomele sunt reprezentate de: uitarea diverselor lucruri, confuzie, probleme de limbaj, probleme de concentrare, rationament, dificultati in gestionarea banilor, ratacirea in locuri cunoscute. Exista mai multe forme: dementa Alzheimer, dementa vasculara, dementa cu corpi Lewy, dementa fronto temporala etc.

Tumorile cerebrale apar cand celule normale cerebrale se transforma in celule anormale care cresc rapid. Exista diferite tipuri, unele cresc mai lent, altele extrem de rapid. Simptomele sunt variate si cuprind: pierderea starii de constienta, miscari involuntare la nivelul mainilor sau picioarelor, durerea de cap, frecvent insotita de greturi sau varsaturi, tulburari de vedere, tulburari de memorie, deficit muscular, modificari de personalitate. Se diagnosticheaza prin computer tomograf sau rezonanta magnetica. Tratamentul poate consta in interventie neurochirurgia, radioterapie sau chimioterapie.

Durerea de cap (cefaleea) poate fi invalidanta, desi cele mai multe nu sunt cauzate de afectiuni ce ameninta viata. Cele mai frecvente sunt: cefaleea tip tensiune, migrena, cefaleea cronica zilnica si cefaleea cluster. Tratamentul depinde de frecevnta, severitate si simptome. Poate fi acut sau preventiv.

Tulburarile de somn sunt variate, cuprind insomnia, somnolenta diurna, narcolepsia, sindromul picioarelor nelinistite, apneea de somn. Insomnia e cea mai frecventa. Pacientii cu insomnii au difcultati in adormire, in a ramane adormiti sau nu se simt odihniti dupa somn. Nu se definest in functie de numarul de ore de somn, pentru ca fiecare persoana are nevoie de un numar diferit de ore de somn. Cei mai multi pacienti nu au nevoie de teste suplimentare, insa exista cazuri in care este indicata polisomnografia. Tratamentul cuprinde igiena somnului (o serie de modificari ale stilului de viata) si medicatie specifica, insa doar pe termen scurt, deoarece dependenta apare rapid.

Radiculopatia este un termen medical pentru durere, amorteli, deficit motor ce apar cand un nerv ce iese din maduva spinarii e afectat. Cele mai frecvente cazuri sunt reprezentate de radiculopatia cervicala si lombara. Cauzele sunt: herniile de disc, stenoza spinala, conditii medicale (diabet zaharat, inflamatia, tumori). Testele necesare sunt reprezentate de rezonanta magnetica si electroneurografie.

Polineuropatia reprezinta o afectiune a nervilor periferici de cauze foarte variate: infectii (boala Lyme, virusuri hepatice, HIV), boli autoimmune (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida), intoxicatii (metale, medicamente, alcool), boli metabolice (diabet zaharat, hipotiroidismul), deficiente vitaminice (B12).

Simptomele sunt reprezentate de durere, amorteli, furnicaturi, scaderea fortei musculare. Diagnosticul de bazeaza pe anamneza, examen obiectiv, electroneurografie, analize de laborator. Tratamentul consta in indepartarea cauzei, daca e posibil, si managementul simptomelor.

Miastenia gravis e o afectiune ce cauzeaza slabiciune musculara la anumiti muschi: oculari, mandibulari, membre superioare si inferioare, respiratori. Simptomele cuprind: caderea pleoapelor, vedere dubla, probleme cu mestecatul alimentelor, tulburari de deglutitie, dificultati in vorbire, oboseala musculara. Investigatiile cuprind analize de laborator, electromiografie, computer tomograf. Tratamentul include medicamante ce scad deficitul muscular, imunomodulatoare, interventie chirurgicala.