Accidentul Vascular Cerebral (AVC): O Urgență Medicală Ce Necesită Atentă și Acțiune Rapidă

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand circulatia sanguina a creierului este intrerupta brusc prin blocarea sau ocluzarea unui vas (AVC ischemic) sau prin ruperea unui vas (AVC hemoragic). Reprezinta a treia cauza de morbiditate si mortalitate. Efectul depinde de zona afectata, de la deficite neurologie minime la piederea unor functii importante (paralizie, incapacitatea de a vorbi) sau chiar deces.

Cum recunoasteti simptomele unui accident vascular cerebral?

Exista un mod simplu pentru a tine minte semnele unui AVC: cuvantul FAST

  • F (face=fata) – observati daca fata pacientului este asimetrica
  • A (arms=brate) – rugati pacientul sa ridice bratele si observati daca unul e mai jos decat celalat
  • S (speech=vorbire) – intrebati pacientul ceva si observati daca are are probleme de intelegere sau vorbeste cu dificultate
  • T (time=timp) –sunati la numarul de urgenta

Tratamentul depinde de tipul de accident vascular. Accidentele vasculare ischemice sunt tratate cu medicatie care inlatura trombul din vas si medicatie care previne noi accidente vasculare. Accidentele vasculare hemoragice sunt tratate prin mijloace ce reduc leziunea cauzata de efectul de masa al sangerarii, intreruperea medicatiei ce creste hemoragia, interventie chirurgicala pentru a stopa sangerarea (nu este intotdeauna posibil).

Prevenirea AVC-ului:

  • Controlul Factorilor de Risc: Gestionarea tensiunii arteriale, controlul diabetului, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat sunt pași esențiali în prevenirea AVC-ului.
  • Activitatea Fizică Regulată: Exercițiile fizice regulate contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
  • Dieta Sănătoasă: O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase, contribuie la reducerea riscului de AVC.